markEnergetika i društvo

ENERGETSKO SIROMAŠTVO

Energetsko siromaštvo ispoljava se kao nedostatak pristupa modernim oblicima energije, primjerice električnoj energiji, ili kao nemogućnost podmirenja troškova za energiju nužnu za život u prihvatljivim uvjetima.

Kraj najtoplijeg desetljeća u Europi s rekordnom 2020. godinom

Proteklu godinu obilježili su brojni ekstremni događaji, kojima se sada pridružuje i podatak o daljnjem porastu globalnih prosječnih temperatura, zbog kojih je 2020. zasjela na vrh ljestvice najtoplijih godina.


0 Comments3 Minutes

Usvojen Akcijski plan održivog energetskog razvoja i prilagodbe na klimatske promjene (SECAP) za Grad Rijeku

Usvojeni plan je jedan od rezultata projekta Compete4SECAP s ciljem implementiranja sustavnog gospodarenja energijom u SECAP i doprinosa smanjenju emisija CO2 do 2030. godine.


0 Comments1 Minutes

Nova platforma za učenje o klimatskim promjenama

Platforma je napravljena u sklopu provedbe projekta ClimAlt. Na platformi možete pronaći različite module o klimatskim promjenama prilagođene za e-učenje.


0 Comments1 Minutes

DOOR ima novog člana Upravnog odbora

Novi član našeg Upravnog odbora redoviti je profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER). Voditelj je Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku (dislociranog sveučilišnog preddiplomskog studija Sveučilišta u Zagrebu).


0 Comments1 Minutes

Vijeće EU je donijelo konačno stajalište o paketu Obzor Europa te je postignut dogovor predsjedništva Vijeća s Europskim parlamentom

U okviru Njemačkog predsjedanja Vijećem, 11. prosinca 2020. postignut je privremeni politički dogovor s Europskim parlamentom  o predloženoj Uredbi o uspostavljanju Obzor Europa programa, okvirnog programa EU-a za istraživanje i inovacije za razdoblje od 2021. do 2027. godine.


0 Comments3 Minutes

Prije točno pet godina počela je najmiroljubivija revolucija u povijesti

Pariškim sporazumom 195 zemalja svijeta obvezalo se da će se početi ozbiljno baviti klimatskom krizom, da će osjetno smanjiti emisiju stakleničkih plinova i time zadržati porast globalne temperature značajno ispod 2 Celzijeva stupnja, po mogućnosti na 1,5.


0 Comments7 Minutes