markEnergetika i okoliš

KLIMATSKE PROMJENE

Klimatske promjene kojima svjedočimo posljedica su povećanja koncentracije stakleničkih plinova u atmosferi. Najvažniji staklenički plin je ugljični dioksid, a njegov najznačajniji izvor izgaranje fosilnih goriva – nafte, ugljena i plina. Znanstvenici smatraju da je za očuvanje planeta nužno ograničiti porast prosječne temperature na Zemlji na najviše 2°C. Da bismo to omogućili, moramo u potpunosti promijeniti način na koji proizvodimo i trošimo energiju!


Održana EU konferencija u sklopu projekta Compete4SECAP

Održana konferencija odvila se online i ujedno je završna konferencija projekta Compete4SECAP. Konferencija je obuhvatila prezentaciju iskustava, predavanja i predstavljanje pobjednika natjecanja za uštedu energije u kojem su sudjelovali zaposlenici 92 javne zgrade iz 31 jedinice lokalne samouprave širom Europe.


0 Comments2 Minutes

Započinje trogodišnji projekt Mreža za edukaciju, tranziciju, adaptaciju i razvoj (METAR do bolje klime)

Projekt je izabran u sklopu poziva Tematske mreže za društveno-ekonomski razvoj te promicanje socijalnog dijaloga u kontekstu unapređivanja uvjeta rada, a financiran je iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.


0 Comments3 Minutes

Svjetski dan hrane: Smiješna vam je vjeverica iz Ledenog doba? Ponašamo se jednako!

Danas je Svjetski dan hrane i donosimo vam tekst u kojem možete saznati kako klimatske promjene utječu na hranu, ali i kako proizvodnja hrane utječe na klimatsku krizu.


0 Comments8 Minutes

Prijavite se za online konferenciju projekta Compete4SECAP

EU konferencija projekta Compete4SECAP "Zajedno za klimatske akcije! Poboljšanje upravljanja energijom u gradovima i prilagodba klimatskim promjenama" održat će se online 3. studenoga 2020. Na ovom će događaju predstavnici gradova i akademske zajednice razgovarati o ključnoj ulozi lokalnih vlasti u poboljšanju energetske učinkovitosti.


0 Comments2 Minutes

Svjetski dan zaštite životinja

Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) sastavila je crveni popis ugroženih vrsta kako bi se poduzele mjere za njihovo spašavanje. Prema IUCN-u više od 32.000 vrsta u riziku je od izumiranja. Razlog je najčešće gubitak i degradacija staništa, ali i onečišćenje te klimatske promjene.


0 Comments3 Minutes

Sažetak analize Nacionalnih energetskih i klimatskih planova država članica

Jednako kao i u analizi Europske komisije u analizi koju je izradio CAN vidljivo je da su pojedine države članice povećale svoje udjele obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnjo do 2030. godine, što znači da je u prosjeku došlo do porasta, iako pojedine države ipak nisu uvažile preporuke Europske komisije, te udjeli obnovljivih izvora nisu povećani u odnosu na Nacrt Planova.


0 Comments10 Minutes

Ozonska rupa se smanjuje, globalna temperatura i dalje raste

Međunarodni je dan zaštite ozonskog omotača. Ozon na visinama od 10 do 50 kilometara predstavlja prirodnu zaštitu Zemlje od štetnog UV zračenja.


0 Comments8 Minutes

Održana je završna konferencija RMPPI projekta u Splitu

Na završnoj konferenciji predstavljeni su rezultati provedenog projekta.


0 Comments1 Minutes

Tim projekta FER rješenja za bolju zajednicu na sastanku s Predsjednikom

Projekt FER rješenja za bolju zajednicu i osvojena nagrada u sklopu EU Sustainable Energy Week u kategoriji „Mladi“ doveli su nas do Ureda Predsjednika.


0 Comments1 Minute