markEnergetika i okoliš

KLIMATSKE PROMJENE

Klimatske promjene kojima svjedočimo posljedica su povećanja koncentracije stakleničkih plinova u atmosferi. Najvažniji staklenički plin je ugljični dioksid, a njegov najznačajniji izvor izgaranje fosilnih goriva – nafte, ugljena i plina. Znanstvenici smatraju da je za očuvanje planeta nužno ograničiti porast prosječne temperature na Zemlji na najviše 2°C. Da bismo to omogućili, moramo u potpunosti promijeniti način na koji proizvodimo i trošimo energiju!


Sažetak analize Nacionalnih energetskih i klimatskih planova država članica

Jednako kao i u analizi Europske komisije u analizi koju je izradio CAN vidljivo je da su pojedine države članice povećale svoje udjele obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnjo do 2030. godine, što znači da je u prosjeku došlo do porasta, iako pojedine države ipak nisu uvažile preporuke Europske komisije, te udjeli obnovljivih izvora nisu povećani u odnosu na Nacrt Planova.


0 Comments10 Minutes

Ozonska rupa se smanjuje, globalna temperatura i dalje raste

Međunarodni je dan zaštite ozonskog omotača. Ozon na visinama od 10 do 50 kilometara predstavlja prirodnu zaštitu Zemlje od štetnog UV zračenja.


0 Comments8 Minutes

Održana je završna konferencija RMPPI projekta u Splitu

Na završnoj konferenciji predstavljeni su rezultati provedenog projekta.


0 Comments1 Minutes

Tim projekta FER rješenja za bolju zajednicu na sastanku s Predsjednikom

Projekt FER rješenja za bolju zajednicu i osvojena nagrada u sklopu EU Sustainable Energy Week u kategoriji „Mladi“ doveli su nas do Ureda Predsjednika.


0 Comments1 Minute

Održali smo interaktivnu raspravu „Mali obnovljivi izvori energije – prilika za građane i poduzetnike?“

Održali smo interaktivnu raspravu koja se održala u sklopu projekta RMPPI - Sustainable cross-border Renewable Micro Power Plant Initiative. Projekt „RMPPI“ ima za cilj doprinijeti povećanju korištenja obnovljivih izvora energije na području Hrvatske i BiH.


0 Comments1 Minutes

Poziv novoizabranim zastupnicima i zastupnicama u Hrvatskom saboru – Osigurajmo zajedno brzi, održivi i zeleni oporavak za hrvatsko društvo i gospodarstvo!

Čak osamdeset organizacija civilnog društva, energetskih agencija, institucija i tvrtki predalo je svoje zajedničke zahtjeve novoizabranim zastupnicima i zastupnicama u Hrvatskom saboru, tražeći snažnu tranziciju prema niskougljičnom razvoju i stvaranju novih radnih mjesta.


0 Comments8 Minutes

DOOR ima novu predsjednicu Upravnog odbora

Ana-Maria Boromisa nova je predsjednica Upravnog odbora DOOR-a.


0 Comments1 Minutes

Održali smo konferenciju: Lokalni razvoj za bolju klimu

Održana je on-line konferencija „Lokalni razvoj za bolju klimu: Planiranje i provedba SECAP-a – Akcijskih planova za energetski i klimatski održiv razvitak i prilagodba na klimatske promjene“.


0 Comments11 Minutes

Riječki odjel gradske uprave za poduzetništvo – pobjednik natjecanja u uštedi energije

Proglašeni su pobjednici natjecanja u sklopu projekta Compete4SECAP. Odjel gradske uprave za poduzetništvo Grada Rijeke postigao najbolje rezultate od 12 zgrada u Hrvatskoj. Predstavnici Društva za oblikovanje održivog razvoja danas su uručili i simbolične nagrade - sadnice limuna i promotivne kišobrane.


0 Comments3 Minutes