markEnergetika i okoliš

KLIMATSKE PROMJENE

Klimatske promjene kojima svjedočimo posljedica su povećanja koncentracije stakleničkih plinova u atmosferi. Najvažniji staklenički plin je ugljični dioksid, a njegov najznačajniji izvor izgaranje fosilnih goriva – nafte, ugljena i plina. Znanstvenici smatraju da je za očuvanje planeta nužno ograničiti porast prosječne temperature na Zemlji na najviše 2°C. Da bismo to omogućili, moramo u potpunosti promijeniti način na koji proizvodimo i trošimo energiju!


Održali smo interaktivnu raspravu „Mali obnovljivi izvori energije – prilika za građane i poduzetnike?“

Održali smo interaktivnu raspravu koja se održala u sklopu projekta RMPPI - Sustainable cross-border Renewable Micro Power Plant Initiative. Projekt „RMPPI“ ima za cilj doprinijeti povećanju korištenja obnovljivih izvora energije na području Hrvatske i BiH.


0 Comments1 Minutes

Poziv novoizabranim zastupnicima i zastupnicama u Hrvatskom saboru – Osigurajmo zajedno brzi, održivi i zeleni oporavak za hrvatsko društvo i gospodarstvo!

Čak osamdeset organizacija civilnog društva, energetskih agencija, institucija i tvrtki predalo je svoje zajedničke zahtjeve novoizabranim zastupnicima i zastupnicama u Hrvatskom saboru, tražeći snažnu tranziciju prema niskougljičnom razvoju i stvaranju novih radnih mjesta.


0 Comments8 Minutes

DOOR ima novu predsjednicu Upravnog odbora

Ana-Maria Boromisa nova je predsjednica Upravnog odbora DOOR-a.


0 Comments1 Minutes

Održali smo konferenciju: Lokalni razvoj za bolju klimu

Održana je on-line konferencija „Lokalni razvoj za bolju klimu: Planiranje i provedba SECAP-a – Akcijskih planova za energetski i klimatski održiv razvitak i prilagodba na klimatske promjene“.


0 Comments11 Minutes

Riječki odjel gradske uprave za poduzetništvo – pobjednik natjecanja u uštedi energije

Proglašeni su pobjednici natjecanja u sklopu projekta Compete4SECAP. Odjel gradske uprave za poduzetništvo Grada Rijeke postigao najbolje rezultate od 12 zgrada u Hrvatskoj. Predstavnici Društva za oblikovanje održivog razvoja danas su uručili i simbolične nagrade - sadnice limuna i promotivne kišobrane.


0 Comments3 Minutes

Pozivnica: On-line konferencija LOKALNI RAZVOJ ZA BOLJU KLIMU

Konferencija će se održati u tri dijela:
I. dio: Sustavno energetsko-klimatsko planiranje, 17. lipnja - od 10:00 do 12:00
II. dio: Financiranje mjera u idućem programskom razdoblju, 24. lipnja - od 9:00 do 11:00
III. dio: Prilagodba lokalne zajednice na klimatske promjene, 1. srpnja - od 10:00 do 12:00


0 Comments2 Minutes

Nacrtu Niskougljične strategije nedostaje usklađenost s Europskim zelenim planom

U nacrtu Niskougljične strategije Europski zeleni plan se deklarativno spominje, no čini se da hrvatske ambicije nisu na razini onih Europske unije. I dok na razini EU postoje inicijative koje ukazuju na nedovoljnu ambicioznost Europskog zelenog plana, u Hrvatskoj već sada pokazujemo nespremnost da ostvarimo ciljeve koje nam taj Plan donosi.


0 Comments4 Minutes

Održali smo webinar “Financiranje klimatskih i energetskih ciljeva u razdoblju 2014-2020 iz ESIF-a”

Prošlu smo srijedu (12.5.2020.) u sklopu projekta ClimAlt održali webinar "Financiranje klimatskih i energetskih ciljeva u razdoblju 2014-2020 iz ESIF-a" - snimka je dostupna na Facebook-u i Youtube-u. 


0 Comments2 Minutes

Put prema oporavku: neiskorišteni potencijal EU fondova zahtijeva promjenu investicijskih planova država članica

S ciljem gospodarskog oporavka, sljedeći EU proračun za razdoblje 2021.-2027. mora značajno više biti usmjeren na klimatske aktivnosti nego što je sadašnji proračun, pri čemu bi 40% proračuna trebalo biti usmjereno na ulaganja u klimatske aktivnosti.


0 Comments1 Minutes