markEnergetika i okoliš

KLIMATSKE PROMJENE

Klimatske promjene kojima svjedočimo posljedica su povećanja koncentracije stakleničkih plinova u atmosferi. Najvažniji staklenički plin je ugljični dioksid, a njegov najznačajniji izvor izgaranje fosilnih goriva – nafte, ugljena i plina. Znanstvenici smatraju da je za očuvanje planeta nužno ograničiti porast prosječne temperature na Zemlji na najviše 2°C. Da bismo to omogućili, moramo u potpunosti promijeniti način na koji proizvodimo i trošimo energiju!


Pokrenuta akcija “Školski herbarij” u Brestovcu Orehovičkom

Učenici će fotografirati sve biljke u krugu škole, unutrašnje i vanjske, a zatim će ih analizirati i otkriti kako se koja biljka naziva, napraviti zbirku fotografija s nazivima i područjima gdje se mogu naći.


0 Comments1 Minute

Prijenos znanja o sustavnom gospodarenju energijom u gradovima – norma ISO 50001

Na treningu se raspravljalo o tome što je potrebno za uspostaviti funkcionalan sustav gospodarenja energijom te kako motivirati zaposlenike gradskih uprava da promjenom ponašanja doprinesu učinkovitijoj potrošnji energije i vode.


0 Comments1 Minute

Tijekom školskih praznika učenici OŠ Stjepana Radića volontirat će za okoliš

U školi u Brestovcu Orehovičkom održane su radionice za učenike koji su kroz teme o volontiranju i važnosti odvajanja otpada naučili zašto je važno lokalno volontirati za zajednicu i okoliš.


0 Comments1 Minutes

Portugalski primjeri dobre prakse u volontiranju – studijsko putovanje “Moj okoliš, moja budućnost!”

Cilj studijskog putovanja u Portugal bio je da se sudionici putovanja upoznaju s primjerima dobrih praksi u provođenju volontiranja i volonterskih akcija djece vezanih za okoliš, klimu i održivi razvoj.


0 Comments4 Minutes

DOOR ima novu izvršnu direktoricu

Slavica Robić nova je izvršna direktorica DOOR-a. Od 2011. zaposlena je u DOOR-u kao programska direktorica i voditeljica projekata, pri čemu sudjeluje u konzaltingu na brojnim projektima iz područja energetike i energetske učinkovitosti u Hrvatskoj i inozemstvu.


0 Comments2 Minutes

Na završnoj konferenciji projekta “Climate change – people change?” predstavljeni rezultati razmjene mladih

U Irskoj je održana završna konferencija projekta "Climate change - people change?" (CCPC) na kojoj smo zajedno s partnerima iz Italije i Irske zainteresiranima predstavili rezultate projekta.


0 Comments1 Minute

Edukacija poljoprivrednika o mogućnostima korištenja biomase – projekt FarmCircle

Cilj je projekta osvijestiti poljoprivrednike o novim trendovima, poslovnim prilikama i mogućnostima korištenja biomase za proizvodnju energije.


0 Comments1 Minute

Smanjenje emisija stakleničkih plinova bicikliranjem – projekt CyclUrban

Cilj je projekta potaknuti promjene u infrastrukturi, politikama i uslugama vezanim uz biciklizam, a da bi se ublažile klimatske promjene smanjenjem emisija CO2.


0 Comments1 Minute

Nastavnici naučili kako poučavati o temama održivog razvoja

Učiteljima razredne nastave predstavljene su metode na koje se učenike može poučavati o temama klimatskih promjena, obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti te ostalim srodnim temama.


0 Comments1 Minutes