markEnergetika i okoliš

KLIMATSKE PROMJENE

Klimatske promjene kojima svjedočimo posljedica su povećanja koncentracije stakleničkih plinova u atmosferi. Najvažniji staklenički plin je ugljični dioksid, a njegov najznačajniji izvor izgaranje fosilnih goriva – nafte, ugljena i plina. Znanstvenici smatraju da je za očuvanje planeta nužno ograničiti porast prosječne temperature na Zemlji na najviše 2°C. Da bismo to omogućili, moramo u potpunosti promijeniti način na koji proizvodimo i trošimo energiju!


Karta potencijala europskih gradova za ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama

Pogledajte koji je potencijal Zagreba, Osijeka, Pule, Rijeke, Zadra i Splita te ostalih europskih gradova za zelene površine, ublažavanje toplinskih valova, pohranu ugljika, zadržavanje kišnice i bioraznolikost.


0 Comments1 Minutes

Sudjelujte u kampanji “Stand up za klimu” i osvojite nagrade

Projekt STAND UP ZA KLIMU (Stand Up for Climate) ili #standupzaklimu, koristi inovativan i kreativan način za podizanje svijesti o klimi kod građana, korištenjem alata komedije kao poluge promjena.


0 Comments1 Minutes

Jednostavan i jasan pogleda na globalno zagrijavanje kroz “klimatske pruge”

Kako bi se na što jednostavan i jasan način vizualiziralo zagrijavanje svijeta i svake države pojedinačno, izrađene su „klimatske pruge“.


0 Comments1 Minutes

Objavljena je interaktivna karta Hrvatske koja prikazuje u kojim se gradovima provode mjere prilagodbe klimatskim promjenama

Na karti možete pronaći sve gradove koji implementiraju Akcijske planove za energetski i klimatski održiv razvoj te su usvojili Strategije, Programe i Planove prilagodbe klimatskim promjenama.


0 Comments1 Minute

U tijeku je javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Programa razvoja zelene infrastrukture u urbanim područjima za razdoblje 2021. do 2030. godine.

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine provodi javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću Nacrta prijedloga Programa razvoja zelene infrastrukture u urbanim područjima za razdoblje 2021. do 2030. godine.


0 Comments1 Minute

Novo događanje u Zadru: Kada promaja nije samo promaja nego i početak energetskog siromaštva

Pozivamo sve zainteresirane koji će 25.6. biti u Zadru da nam se pridruže na događanju "Kada promaja nije samo promaja nego i početak energetskog siromaštva". Događaj organiziramo u suradnji s Brlog Zadar i udrugom Eko-Zadar.


0 Comments1 Minutes

Otvorena je nZEB mobilna kućica MUZA u dvorište Tehničkog muzeja Nikola Tesla

MUZA je izložbeno-edukativni prostor nZEB-a, ali ujedno i primjer gradnje prema nZEB standardima gdje će se posjetitelji moći informirati o nZEB-u, ali i doživjeti nZEB iz prve ruke.


0 Comments3 Minutes

Pozivamo vas na događanje u sklopu ENPOR projekta i Dana otvorenih vrata udruga

Pozivamo vas da povodom Dana otvorenih vrata udruga – DOOR posjetite naš punkt na lokaciji našeg partnera OSS Buševec.


0 Comments1 Minutes

Dani otvorenih vrata udruga su u tijeku! Posjetite nas.

Povodom Dana otvorenih vrata udruga – DOOR otvara vrata zajednici  te vas pozivamo da posjetite naš punkt u Španskom i upoznate se s radom udruge i našim projektima.


0 Comments1 Minute