markEnergetika i okoliš

KLIMATSKE PROMJENE

Klimatske promjene kojima svjedočimo posljedica su povećanja koncentracije stakleničkih plinova u atmosferi. Najvažniji staklenički plin je ugljični dioksid, a njegov najznačajniji izvor izgaranje fosilnih goriva – nafte, ugljena i plina. Znanstvenici smatraju da je za očuvanje planeta nužno ograničiti porast prosječne temperature na Zemlji na najviše 2°C. Da bismo to omogućili, moramo u potpunosti promijeniti način na koji proizvodimo i trošimo energiju!


Objavljeni su preporuke i smjernice načela „energetska učinkovitost na prvome mjestu”

Energetska učinkovitost je jedna od najučinkovitijih potpora u prijelazu na niskougljično gospodarstvo i stvaranju gospodarskog rasta, radnih mjesta i prilika za ulaganja.


0 Comments2 Minutes

DOOR i ove godine educira učenike osnovnih škola u sklopu projekta „Moja učinkovita škola 7“

Učenici će biti educirani o klimi, načinima smanjenja potrošnje energije te ublažavanju klimatskih promjena pomoću edukativnih vježbi i debata koje će osnažiti učenike i potaknuti ih na primjenu kritičkih vještina prilikom samostalnog informiranja.


0 Comments1 Minutes

Nova konferencija na temu „Hrana i klimatske promjene“

Cilj konferencije je okupiti vodeće znanstvenike iz Hrvatske i inozemstva koji se bave klimatskim promjenama i njihovih utjecajem na sve aspekte proizvodnje, distribucije, dostupnosti i sigurnosti hrane.


0 Comments1 Minutes

Novi online događaj: Zašto zelene teme aktiviraju mlade?

Na događaju će se okupiti mladi koji se bave zaštitom okoliša, klimatskim promjenama, održivim razvojem i pravima budućih generacija kroz brojne projekte, inicijative i organizacije, te će nam približiti važnost ovih tema i pokazati kako se mladi mogu aktivirati i početi mijenjati zajednice u kojima žive.


0 Comments1 Minutes

Svjetski dan bez automobila

Cilj je podizanje svijesti o održivoj urbanoj mobilnosti promovirajući promjene u ponašanju u korist „čišćih“ rješenja koja su pogodna za okoliš i zdravlje građana poput: javnog prijevoza, biciklizma i pješačenja.


0 Comments3 Minutes

Otvoreno je javno savjetovanje za izmjenu direktive o energetskoj učinkovitosti

Želi se postići veće smanjenje emisija stakleničkih plinova do 2030. godine i doprinijeti drugim europskim inicijativama zelenog plana.


0 Comments1 Minutes

Priključite se online debati o smanjenju emisija CO2 u cestovnom prometu u Srednjoj i Istočnoj Europi

Iako emisije CO2 u prometu predstavljaju problem diljem Europe, čini se da regija Središnje i Istočne Europe ima veće izazove u postizanje klimatske neutralnosti u transportnom sektoru u odnosu na ostatak Europe.


0 Comments2 Minutes

Konferencija o održivom poljoprivredno-prehrambenom sustavu

Cilj projekta i konferencije prvenstveno je zajedničkom raspravom i dijalogom odrediti smjernice u obrazovanju o održivom poljoprivredno-prehrambenom sustavu.


0 Comments1 Minutes

Podizanje svijesti o problemu gubitka i štete zbog klimatskih promjena uoči konferencije COP26

Gubici i štete uzrokovani klimatskim promjenama su stvarnost za ljude diljem svijeta i svake godine su sve gori. Unatoč tome što su priznate negativne posljedice klimatskih promjena na Pariškom sporazum, nije bilo napretka u pogledu toga odakle bi se trebao osigurati novac za plaćanje gubitka i štete.


0 Comments4 Minutes