Teme održivog razvoja i klimatskih promjena nisu dostatno zastupljene u trenutnom školskom kurikulumu u Hrvatskoj. Nedostaju obrazovni materijali koji obuhvaćaju teme klimatskih promjena, a koji su namijenjeni učenicima nižih razreda i koji se mogu koristiti tijekom rada s učenicima ili za samostalni rad učenika kod kuće.

FranCro smart bundle ili pametni paketić obrazovni je materijal namijenjen djeci osnovnoškolskog uzrasta.

Materijal se sastoji od 26 obrazovnih kartica na kojima se mogu pronaći ideje i prijedlozi mjera koje mogu doprinijeti borbi protiv klimatskih promjena, a koje se mogu koristiti u nastavi kao interaktivni obrazovni materijal.

Naglasak u svakoj kartici je stavljen na aktivnost pojedinca, te pojedinac odabire hoće li i na koji način provesti aktivnost. Aktivnosti su usmjerene na gospodarenje otpadom, energetsku učinkovitost, odgovornu potrošnju, uštedu energije, zdravlje…Cilj ovih kartica je potaknuti učenike da sami promisle o svojoj ulozi u društvu i aktivnijem sudjelovanju i oblikovanju pojedinih aktivnosti koje imaju učinak na cjelokupno društvo.

Obrazovni materijal je izrađen u okviru projekta FranCro smart bundle koji financira Veleposlanstvo Francuske Republike u Republici Hrvatskoj. Projekt provodi DOOR uz potporu francuske organizacije GERES. Cilj projekta je podići će svijest o klimatskim promjenama i jačanju svijesti o vlastitoj odgovornosti prema implementaciji mjera koje mogu pomoći u nastanku, ublažavanju, i prilagodbi na klimatske promjene.

FranCro smart bundle potražite ovdje: https://door.hr/wp-content/uploads/2021/05/Francro-compressed.pdf