Indeks učinka klimatskih promjena (CCPI) analizira i uspoređuje zaštitu klime u 57 zemalja (plus EU u cjelini) s najvišim emisijama, koje zajedno čine 90 posto globalnih emisija. Trenutni indeks analizira količinu emisija prije krize s koronavirusom i ne odražava smanjenje emisija uzrokovano ovom neuobičajenom situacijom.

Danas je objavljena nova ljestvica 57 zemalja s najvišim emisijama:

– Nijedna zemlja nije na putu koji je kompatibilan s ciljevima Pariškog sporazuma
– Emisije se smanjuju u više od polovice analiziranih zemalja
– Sedam država EU-a i EU u cjelini dobivaju “visoku” ocjenu za zaštitu klime, ali pet zemalja EU-a nalazi se u kategoriji s “vrlo niskom” ocjenom
– Portugal i Novi Zeland su među zemljama koje brzo napreduju, ali Švedska se nalazi vrhu ljestvice
– Drugi put zaredom SAD je na dnu ljestvice, ispod Saudijske Arabije
U ukupnom poretku, EU se popela s 22. mjesta od prošle godine na 16. mjesto ove godine, gotovo isključivo zahvaljujući boljoj ocjenom za klimatsku politiku.

“Najnoviji indeks učinka klimatskih promjena jasno pokazuje da se EU nalazi na raskrižju”, tvrdi Jan Burck, jedan od autora Indeksa. Indeks i izvješće je objavila njegova organizacija Germanwatch u suradnji s NewClimate Institute i Climate Action Network (CAN).

Ovo izvješće objavljeno je danas, nekoliko dana prije summita EU-a o klimatskim ciljevima za 2030. i UN-ovog summita o klimatskim ambicijama povodom 12. godišnjice Pariškog sporazuma. EU može postati uzor u zaštiti klime koristeći zelene mjere oporavka i postavljanjem ambicioznog klimatskog cilja za 2030. godinu

Treba uzeti u obzir da su prva tri mjesta i ove godine prazna, jer niti jedna od zemalja nije postigla “vrlo visok” ukupni rezultat.

Hrvatska je prema sveukupnom rezultatu na 18. mjestu od ukupno 61. zemlje koja je ocijenjena CCPI indeksom, što je pomak prema gore u odnosu na prošlogodišnje 20. mjesto.

Prema kategorijama Hrvatska je:

– na 14. Mjestu – Emisije stakleničkih plinova

– na 13. Mjestu – Obnovljivi izvori energije

– na 32. Mjestu – Potrošnja energije/energetska učinkovitost

– na 38. Mjestu – Klimatska politika

Iz rezultata je vidljivo da postoji veliki prostor za poboljšanje energetsko-klimatske politike kao i načina potrošnje energije tj. povećanje energetske učinkovitosti.

Cjelokupan izvještaj možete pročitati ovdje.