U sklopu prvog poziva Inovacijskog fonda EU-a za male projekte odabrano je 27 projekata za dodjelu bespovratnih sredstava koji će potpisati ugovore s Europskom izvršnom agencijom za klimu, infrastrukturu i okoliš (CINEA), provedbenim tijelom Fonda. Time je ukupan broj projekata podržanih u okviru ovog poziva 30, a čiji je cilj uvesti niskougljične tehnologije na tržište u energetski intenzivnim industrijama, kao što su tehnologija korištenja vodika, pohrana energije i obnovljivi izvori energije. Ukupna potpora takvim projektima je u iznosu od 109 milijuna eura.

Projekti će se usredotočiti na dekarbonizaciju energetski intenzivnih industrija, posebno u sektorima željeza i čelika, vodika, biogoriva i biorafinerija, celuloze i papira, rafinerija, obojenih metala, stakla, keramike i građevinskog materijala, te na dekarbonizaciju energetskog sektora inovativnom proizvodnjom i korištenjem obnovljivih izvora energije ili rješenja za pohranu energije. Projekti će se provoditi u 13 država članica EU-a s kapitalnim izdacima ispod 7,5 milijuna eura (mali projekti).

Sljedeći poziv za male projekte otvorit će se 31. ožujka 2022.

S obzirom na velike projekte, Komisija je 26. listopada 2021. objavila drugi poziv u sklopu Inovacijskog fonda s proračunom od 1,5 milijardi eura za financiranje inovativnih tehnologija za obnovljive izvore energije, energetski intenzivnu industriju, pohranu energije te izdvajanje, korištenje i skladištenje ugljika. Poziv je otvoren do 03. ožujka 2022.

Izvor teksta: https://door.hr/komisija-nudi-15-milijarde-eura-za-inovativnu-niskougljicnu-tehnologiju/

Izvor slike: Freepik