Je li izbor sveden na štednju nasuprot udobnosti doma?


Europska komisija predstavila je nedavno svoj plan za štednju plina za sigurnu zimu. Zbog ruske invazije na Ukrajinu te međunarodnih sankcija Rusiji, tradicionalnim dobavnim pravcima plina u Europu dolazi sve manje plina te postoji bojazan da bi, ovu zimu, europska kućanstva mogla ostati bez grijanja.

Europska unija, sukladno svojim preporukama nastoji diversificirati izvore pline te se sve više okreće prema dobavljačima s Bliskog istoka, te nabavci LNG-a iz Azije i SAD-a. Iako se te opcije čine prihvatljivima u smislu količina koje se mogu dobaviti, cijena, te ekološke posljedice ovako nabavljenog plina značajno je viša.

Cijena plina izravno utječe i na cijenu električne energije na tržištu, a to ne zaobilazi ni potrošače u Hrvatskoj. Naime, cijena električne energije ovisi o cijeni plina jer se oko petine ukupne proizvodnje električne energije dobiva upravo sagorijevanjem plina. Trend porasta cijena plina i električne energije u Hrvatskoj u proteklih 18 mjeseci vidljiv je na slici 1.

Slika 1. Međuodnos cijene plina i električne energije

Uz to što je za formiranje cijene energenata bitan odnos ponude i potražnje te njihov cjenovni međuodnos, na porast cijena utječe i cijena emisijskih jedinica ugljikova dioksida, ali i smanjenje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije.

Cijena emisijske jedinice CO2 (ETS) porasla je s oko 55 €/tCO2 prije godinu dana na cijenu od oko 90,73 €/tCO2 krajem veljače, da bi do lipnja pala na 83,71€/tCO2. Rastom cijene ETS-a izravno se utječe i na rast cijene plina te time posredno i na rast cijene električne energije. Trendovi rasta cijena ETS-a vidljivi su na slici 2.

Slika 2. Trend kretanja cijene emisijskih jedinica CO2

Kada se u perspektivu stave cijena ETS-a i plina u odnosu na trendove cijena električne energije jasno je vidljiv njihov međuodnos (slika 3).

Slika 3. Međuodnos cijene ETS-a, plina i električne energije

Europa se priprema za potencijalnu plinski krizu ove zime te je donošenjem plana potaknula i države članice da donesu mjere za povećanje učinkovitosti i uštedu energije. Generalni dogovor o prihvaćanju plana postignut je na izvanrednom sastanku Vijeća za energetiku u utorak, 26. srpnja 2022. godine, a uskoro se očekuje i objava nacionalnih smjernica za uštedu energije u Hrvatskoj.

Trend povećanja cijena plina i električne energije je jasno vidljiv, a preporuke za štednju primarno ciljaju na smanjenje temperature grijanja te promjene potrošačkih navika. Pri tom se čini da se zanemaruju ranjive skupine potrošača koje ionako jedva spajaju kraj s krajem i štede na grijanju, narušavajući time udobnost stanovanja i kvalitetu života, zbog čega će teško moći dodatno promijeniti svoje ponašanje i štedjeti više. Nastavi li se trend rasta veleprodajnih cijena električne energije i plina, mnoga kućanstva, ali i poduzeća u Hrvatskoj, i uz mjere štednje, teško će si moći priuštiti grijanje ove zime, posebno ako se s dolaskom hladnijeg vremena u listopadu gornja granica cijene energije ponovno poveća.

Izvori teksta:

https://tradingeconomics.com/commodity/eu-natural-gas

https://ember-climate.org/data/data-explorer/

https://icapcarbonaction.com/en/ets-prices

Izvor slike: Pixabay