Komisija je objavila drugi poziv za velike projekte u okviru Inovacijskog fonda, jednog od najvećih svjetskih programa za demonstraciju inovativnih niskougljičnih tehnologija, koji se financira prihodima od dražbe emisijskih jedinica iz Sustava trgovanja emisijama EU-a.

Proračun drugog poziva je veći za 50% u odnosu na prvi, s iznosom od 1,5 milijardi eura kojim će se financirati inovativne tehnologije za obnovljive izvore energije, energetski intenzivne industrije, poharanu energije te korištenje i pohrana ugljika.

Projekti će se ocjenjivati prema njihovom potencijalu za ukidanje emisija stakleničkih plinova, njihovom inovacijskom potencijalu, njihovoj financijskoj i tehničkoj zrelosti, njihovom potencijalu za repliciranje i isplativost. Poziv je otvoren za projekte iz svih država članica EU, te za Island i Norvešku.

Za projekte koji imaju potencijala za razradu, ali u usporedbi s drugim projektima nisu dovoljno dobri za osvajanje bespovratnih sredstava, Europska investicijska banka će ponuditi pomoć za razradu projekta.

Potpredsjednik Komisije Frans Timmermans naglasio je sljedeće: „Inovacijski fond pomaže širiti  tehnološka rješenja potrebna za zelenu tranziciju. Ovim ćemo pozivom podržati inovativne projekte, ubrzati ih i plasirati na tržište. Ovim ulaganjem podržat ćemo dekarbonizaciju europskog gospodarstva, utirući put klimatskoj neutralnosti do 2050. godine.“

S obzirom na veliku zainteresiranost za prvi poziv, Komisija je pojednostavila postupak prijave koji se sada sastoji od samo jednog koraka, što bi trebalo značajno skratiti vrijeme od prijave do dodjele bespovratnih sredstava.

Rok za podnošenje prijave je 3. ožujka 2022. godine, dok će rezultati evaluacije biti dostavljeni u trećem tromjesečju 2022., a bespovratna sredstva će se dodijeliti u posljednjem tromjesečju 2022. godine.

Javni poziv i popratnu dokumentaciju možete naći OVDJE.

Za sva pitanja u vezi Poziva možete kontaktirati HELPDESK.

Izvor teksta:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_5473

Izvor slike: Pixabay