Konferencija u Šibeniku o prometno-prostornim rješenjima za gradove budućnosti


Konferencija “Prometno-prostorna rješenja za gradove budućnosti” održat će se 22. srpnja 2022. s početkom u 10:00 sati u sklopu Dana otvorenih vrata u prostoru novootvorenog Kampusa Tvrđave sv. Ivana (Put Tanaje 29, Šibenik). Konferenciju organizira ODRAZ – Održivi razvoj zajednice u sklopu projekta UrbanSTEM – za gradove i zajednice budućnosti” kojeg će DOOR kao voditelj projekta predstaviti, a nakon toga Fakultet prometnih znanosti prikazat će prijedlog rješenja održivog javnog gradskog prijevoza za područje Grada Velike Gorice.

Prijavite se za sudjelovanje na konferenciji: https://forms.gle/QcsinX3CY6eYSxrN7

Rok za prijavu: 20. srpnja 2022.

Detaljan program konferencije dostupan je OVDJE.

Na konferenciji će biti predstavljena dva projekta financiranih iz EU fondova:

  • projekt revitalizacije javnog prostora Tvrđave sv. Ivan te
  • projekt integrirane mobilnosti kojim je planirana intenzivna integracija različitih oblika prijevoza na području grada Šibenika.

Ideje studenata za razvoja javnog prostora u Šibeniku

Sudionici će imati prilike upoznati se s idejnim rješenjima za razvoj javnih prostora na području grada Šibenika, a koja  će biti izrađena u sklopu ljetne škole za mlade “STEM pristup za gradove budućnosti” koja se održava neposredno prije konferencije u istom prostoru.

Dvadeset pet odabranih polaznika ljetne škole studenti su studijskih programa u STEM područjima (promet, građevina, urbanizam i arhitektura, geografija, prostorno planiranje, strojarstvo, krajobrazna arhitektura i dr.).

Cilj ljetne škole je pružiti mladima mogućnost izvaninstitucionalne edukacije i rada u manjim grupama na predloženim prometno-prostornim temama/problemima. Interdisciplinarni timovi studenata će tijekom četiri dana, pod vodstvom mentora, izraditi pet idejnih rješenja za razvoj javnih prostora u Šibeniku.

Prijedlozi konkretnih tema na kojima će studenti raditi na ljetnoj školi su:

  • Inovativno upravljanje prometom na području stare gradske jezgre – obala
  • Uspostava i/ili redizajn pomorskih linija (između gradskih četvrti kao i prema kupalištima)
  • Potencijal uvođenja žičara i eskalatora – izazov novih prometnih rješenja
  • Uvođenje i upravljanje mikro mobilnosti na području grada – bicikli i romobili
  • Inovativne usluge prijevoza na zahtjev (za turiste i domaće)
  • Elektrifikacija javnog prometa
  • Uspostava inovativnih usluga dijeljene mobilnosti – Car sharing
  • Uključivanje željeznice u javni gradski promet.

Ublažavanje klimatskih promjena putem održive urbane mobilnosti

Na konferenciji će se predstavit i projekt “CLIMASUM – Ublažavanje klimatskih promjena putem održive urbane mobilnosti”. Projekt stavlja naglasak na plan održive urbane mobilnosti (eng. Sustainable Urban Mobility Plan – SUMP) i smanjivanje razlika u planiranju mobilnosti u zapadnoj i istočnoj Europi. Projektne aktivnosti provode se u Češkoj, Slovačkoj, Hrvatskoj, Sloveniji te Bosni i Hercegovini.

Na kraju konferencije predstavnici Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) prezentirati će prilike za gradove i industriju koje pruža EIT Urban Mobility Hub, europska inicijativa za budućnost gradske mobilnosti. EIT Urban Mobility Hub u Hrvatskoj od 2021. potiče prijenos i replikaciju dobre prakse te provodi aktivnosti s ciljem poticanja inovacija u urbanoj mobilnosti.

Projekt UrbanSTEM sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Izvor slike i teksta:

https://www.odraz.hr/novosti/odraz-ove-vijesti/pozivamo-vas-na-konferenciju-prometno-prostorna-rjesenja-za-gradove-buducnosti-u-sibeniku/?fbclid=IwAR1yII-2AQOdLv0luHlcXQGgFQmwvttFHYbMestL5mdsfbAaoKjcn1nEzjA