Predavanje u sklopu DOOR-ove obrazovne akademije koje će se održati 20.10.2021. u 18:00 putem Zooma. Tema predavanja je “Poricanje znanstvenih činjenica: tko zna sve i tko ne zna (gotovo) ništa?”. Predavanje će održati dr.sc. Nikola Biliškov.

Kroz cijelu povijest razvoja znanosti pratimo i nastojanja njenog poricanje. Primjere poricanja i iskrivljavanja znanstvenih spoznaja možemo pronaći u svim znanstvenim područjima i disciplinama. No, poricanje znanosti poprima svoje ozbiljne oblike kad se ono odnosi na spoznaje što na bilo koji način utječu na kvalitetu našeg života, kao i donošenja političkih odluka od ključne važnosti za društvo, a u nekim slučajevima i za čovječanstvo u cjelini. Kao što nam je svima vidljivo na primjeru COVID-a i klimatskih promjena, ni suvremeno doba nije imuno na poricanje znanosti na različitim razinama. No, suvremena znanost je prodrla i u psihološke i sociološke mehanizme koji dovode do poricanja znanosti.

U ovom predavanju Nikola Biliškov će se osvrnuti na nekoliko uvriježenih mitova vezanih uz klimatske promjene te kroz njih ilustrirati mehanizme i predložiti načine suočavanja s tim mitovima.

Molimo vas da se registrirate za sudjelovanje na predavanju. Nakon registracije bit će vam prikazan link za pristup predavanju.
Link za registraciju: https://lnkd.in/ddujqgBZ

Dr. sc. Nikola Biliškov je kemičar zaposlen na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu i jedan je od pokretača inicijative Znanstvenici za klimu Hrvatska. Istraživački rad mu je usmjeren na razvoj zeleno-kemijskih prcedura za priređivanje materijala za konverziju i skladištenje energije.
Vrlo je aktivan na polju promocije i popularizacije znanosti, za što je dobio i priznanje Instituta Ruđer Bošković. Osim toga, dugogodišnji je aktivist na polju ekologije, mira i ljudskih prava te član vijeća Zelene akcije. Aktivno surađuje s mnogim aktivistima srodnih područja iz Europe i svijeta, neprestano nastojeći širiti vidike i područja borbe. Za svoj zbornik „Preživljavati usprkos“ dobio je priznanje Centra za mir u Osijeku u kategoriji „Knjiga godine“.