Znanstvenici iz Nacionalnog laboratorija Lawrence Berkeley otkrili su novu vrstu materijala za krovni premaz koji može održavati kuću hladnom ili toplom ovisno o vanjskoj temperaturi zraka.

Trenutno na tržištu postoje krovni premazi koji reflektiraju sunčevu svjetlost i održavaju kuću hladnom tijekom vrućih ljetnih dana. Međutim, problem je u tome što premaz također reflektira sunčevu svjetlost zimi, zbog čega zimi ukućani moraju trošiti više na grijanje.

U čemu se onda razlikuje novootkriveni krovni premaz?

Novi premaz, kojeg znanstvenici nazivaju temperaturno prilagodljivim radijacijskim premazom (TARC), koristi zanimljivo svojstvo vanadijevog dioksida. Naime, kada vanadijev oksid dosegne temperaturu od 67 °C njegovo stanje se promijeni i prestane apsorbirati toplinsko infracrveno svjetlo. Kako bi postigli da se takva promjena stanja događa na 25 oC, tako da premaz bude prikladan za održavanje sobne temperature, znanstvenici su zamijenili 1,5% vanadijevog dioksida volframom.

Novi premaz reflektira oko 75% sunčeve svjetlosti tijekom cijele godine, ali ima i visoki stupanj zračenja topline koju je apsorbirao (oko 90%) kada je temperatura okoline visoka (iznad 25 oC). Tijekom hladnijeg vremena stupanj zračenja topline automatski se snižava (na oko 20%), pri čemu se zadržava toplina od solarne apsorpcije i omogućuje grijanje zatvorenog prostora.

Znanstvenici su procijenili da bi novi kovni premaz mogao prosječnom kućanstvu u SAD-u uštedjeti do 10% električne energije.

Ovo otkriće će omogućiti velika smanjenja u potrošnji energije i emisija stakleničkih plinova.

Izvor teksta: https://greencitizen.com/new-smart-roof-coating-can-save-energy-all-year-round/

Izvor slike: Pixabay