U tijeku je javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Odluke o izmjenama i dopunama Plana korištenja financijskih sredstava dobivenih od prodaje emisijskih jedinica putem dražbi u Republici Hrvatskoj od 2021. do 2025. godine. Nacrt je objavljen na stranicama portala e-Savjetovanje u razdoblju od 01. ožujka do 03. ožujka 2022. godine. Rok se skraćuje iz razloga što je donošenje ove Odluke dio paketa mjera Vlade Republike Hrvatske koje se donose zbog globalnog porasta cijena energenata, u cilju ublažavanja poskupljenja prirodnog plina i očuvanja životnog standarda građana, a koji bi trebao stupiti na snagu 1. travnja 2022. godine.

Savjetovanje možete pronaći na sljedećoj poveznici: https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=20026

Plan korištenja financijskih sredstava dobivenih od prodaje emisijskih jedinica putem dražbi u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2021. do 2025. godine napisan je od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja je pripremilo u suradnji sa središnjim tijelima državne uprave nadležnim za područja: prometa, graditeljstva i prostornog uređenja, poljoprivrede, šumarstva, znanosti, turizma i zdravstva sukladno članku 100. stavci 3. Zakona o klimatskim promjenama i zaštiti ozonskog sloja.

Plan je napravljen s ciljem pravilne i učinkovite upotrebe financijskih sredstava, a prijedlogom Odluke o donošenju izmjena i dopunom Plana korištenja financijskih sredstava dobivenih od prodaje emisijskih jedinica putem dražbi u Republici Hrvatskoj od 2021. do 2025. godine mijenja se procijenjena cijena emisijskih jedinica na način da se s 30 eura/tCO2 mijenja na 60 eura/tCO2 obzirom da je cijena emisijskih jedinica od prosinca 2021. godine značajno narasla te se trenutno kreće oko 88 eura/tCO2.

Procijenjeni višak preraspodjeljuje se na područje Niskougljične energetske tranzicije odnosno na mjere Obnovljivi izvori energije, Energetska učinkovitost i Energetsko siromaštvo.

Izvor slike: Pixabay