AWERES

Cilj projekta AWERES (AWareness and Education in Renewable Energy Sources) je povećanje uporabe obnovljivih izvora energije u Republici Hrvatskoj. To će se postići promidžbom i obrazovanjem o obnovljivim izvorima energije, najprije na dva pilot-područja, a kasnije u čitavoj Hrvatskoj. U sklopu projekta, dvije strukovne škole – u Labinu i Varaždinu – opskrbit će se opremom potrebnom za nastavu na području obnovljivih izvora energije – vjetroelektranom, sunčevom elektranom, sustavom za grijanje pomoću sunca te potrebnom mjernom opremom, što će učenicima – električarima, mehaničarima, instalaterima – omogućiti da stručno i samostalno odgovore na rastuću potražnju za obnovljivima na hrvatskom tržištu, a drugim strukovnim školama integraciju razvijenog programa u svoj nastavni program.

Trajanje projekta:
12 mjeseci (prosinac 2008. – prosinac 2009.)

Utrošena sredstva:
82.146,68 EUR

Izvor financiranja:
EU putem programa PHARE 2006


Partneri na projektu

DOOR

Društvo za oblikovanje održivog razvoja,
Zagreb
www.door.hr

Udruga Put-Društvo za komuniciranje ambijenta, Labin
http://www.put-labin.hr/site/

Srednja škola Mate Blažina, Labin

http://www.ssmb.hr/

Udruga “Franjo Košćec”
http://franjo-koscec.hr/

Elektrostrojarska škola Varaždin

http://www.ess.hr/


REZULTATI

Elektrostrojarska škola Varaždin je na temelju vlastitih iskustava i dobivenih znanja kroz aktivnosti AWERES napravila prijedlog izbornog nastavnog programa “Obnovljivi izvori energije“. Ovaj proizvod je predložen Agenciji za strukovno obrazovanje na usvajanje, te je usvojen. Nastavni program „Obnovljivi izvori energije“ predstavlja dodatnu vrijednost samog projekta. Ovdje možete pogledati prijedlog nastavnog programa i sadržaj usvojenog izbornog predmeta.

 

Održan je seminar “Obnovljivi izvori energije u strukovnom obrazovanju”  na kojem je sudjelovalo 39 sudionika, nastavnika strukovnih škola i predstavnika udruga koje su sudjelovale  u provedbi projekta.

 

Projektni partneri bili su na studijskom putovanju u Ulmu  u Njemačkoj. Prema dogovoru sa Hochschule Ulm, posjetili su laboratorij i vidjeli opremu za ispitivanje obnovljivih izvora energije: toplinskih sunčevih kolektora, fotonaponskih sustava, gorivnih ćelija, sustava za grijanje na biomasu, mikrokogeneracije i dr.
Projektni tim je posjetio i FUG, kogeneracijsku toplanu – elektranu na biomasu u središtu Ulma. Toplana opskrbljuje pola grada sa toplom vodom, a kao gorivo sve više koristi biomasu; drveni otpad i poljoprivredne ostatke.
Zadnja stanica posjeta bila je Centar za ispitivanje vodika –WBZU u sklopu Znanstvenog parka (Science park).  U centru se uz edukaciju raznih ciljnih skupina, ispituju mogućnosti korištenja vodikove energije.

 

Instalirana je edukativna i didaktička oprema za nastavu u školama – partnerima.

U Srednjoj školi Mate Blažine u Labinu to su:

četiri solarna termalna kolektora sa kalorimetrima za mjerenje dobivene topline od Sunca

pet fotonaponskih panela sa voltmetrom i ampermetrom za mjerenje napona i struja.

-meteo-stanica za direktno mjerenje brzine i smjera vjetra, te temperature, vlažnosti i tlaka zraka,

-ručni piranometar za mjerenje jakosti sunčeva zračenja.

 

U Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu oprema se sastoji od:

-hibridnog otočnog sustava obnovljivih izvora energije koji uključuje vjetrogenerator od 400W

tri fotonaponska panela snage 150 W spojene na bateriju (takav sustav služiti će za napajanje jednog računala, displeja meteo-stanice i nekoliko rasvjetnih tijela)

Dodatna oprema je meteo – stanica i ručni piranometar. Meteo stanica u Varaždinu preko računala je spojena na web stranicu Elektrostrojarske škole.

 

 

Izrađena je radna bilježnica «Dizajn, montaža i održavanje fotonaponskih sustava». Profesor Žalar, ravnatelj Srednje škole tehničkih struka Šiška u Ljubljani, izradio je i stavio na raspolaganje radnu bilježnicu na slovenskom jeziku koja predstavlja korisnu podlogu i nastavnicima hrvatskih tehničkih strukovnih škola i drugim zainteresiranima za korištenje energije sunca.

 

U sklopu projekta napravljena je video-reportaža u dva dijela kojoj je cilj šira promocija Obnovljivih izvora energije putem elektroničkih medija. U reportaži su izjave članova projektnog tima, prikazana je oprema instalirana u Elektrostrojarskoj školi, seminar za nastavnike srednjih strukovnih škola i prilozi sa Sajmova gdje su Srednja škola Mate Blažine iz Labina i Elektrostrojarska škola iz Varaždina predstavile svoj rad. Reportažu je napravila Varaždinska televizija pod producentskom palicom gđe. Dore Radosavljević iz partnerske udruge Franjo Koščec iz Varaždina. Reportaže u smanjenoj rezoluciji možete pogledati ovdje.

Kao sažetak znanja, iskustava i rezultata projektni tim je napravio publikaciju “Obnovljivi izvori energije u mojoj zajednici”. Materijal se sastoji od opisa različitih domena ljudskog djelovanja u kojima OIE imaju značajan pozitivni učinak u odnosu na konvencionalno korištenje energije. Publikaciju možete preuzeti ovdje.

Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR)

DOOR je udruga stručnjaka koja se bavi promicanjem održivog razvoja na području energetike. Saznajte više o nama i zašto je održivi razvoj u energetici važan.

IBAN: HR6523600001102288964 // OIB: 19904220725

URED I SJEDIŠTE

Slavka Batušića 7
HR – 10 090 Zagreb
tel: +385 (0) 1 4655 441
e-mail: info[at]door.hr

PRATITE NAS…

NEWSLETTER

DOOR je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.