Škola za klimu

Projekt „Škola za klimu“ provodio je DOOR u partnerstvu s X. gimnazijom, a financirao se sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. S provedbom je započeo u listopadu 2017. godine, a završio u srpnju 2018. godine.

Teme klimatskih promjena i važnosti održivog razvoja zauzimaju sve više medijskog i javnopolitičkog prostora, a znanstvena zajednica ukazuje na nužnost hitnog djelovanja. U tu je svrhu nužno edukativno djelovanje koje treba početi s novim generacijama. Teme održivog razvoja i klimatskih promjena nedovoljno su zastupljene u sadašnjem kurikulumu. Nedostaje edukativnih materijala koji se mogu koristiti u radu s učenicima. Nedostaje radionica i direktnog / praktičnog angažmana učenika na navedenim temama. Nastavnicima treba pružiti podršku da bi teme klimatskih promjena i održivog razvoja uklopili u postojeći edukativni okvir. Učenike treba potaknuti na kreativno i stvaralačko izražavanje u svim područjima, pa tako i u područjima klimatskih promjena i održivog razvoja. Stoga je ovaj projekt to promijenio u X. gimnaziji.

Opći cilj projekta

Opći cilj projekta bio je doprinijeti informiranosti učenika o klimatskim promjenama – njihovim uzrocima te načinima ublažavanja i prilagodbe, što se postiglo razvijanjem obrazovnih materijala za učenike, izgradnjom kapaciteta nastavnika za uključivanje ove teme u redovnu nastavu te poticanjem učenika na kreativno izražavanje o ovoj temi.

Trajanje:
01.10.2017. – 31.08.2018.

Izvor financiranja:


REZULTATI I AKTIVNOSTI NA PROJEKTU

1. Kroz projektne aktivnosti planirano je da učenici budu potaknuti na razvijanje životnog stila koji doprinosi održivom razvoju, očuvanju prirode i zdravom načinu života. Prateći navedene aspekte, projektni je konzorcij tijekom provedbe projekta razvio edukativne materijale Priručnik za nastavnike i Priručnik o klimatskim promjenama za srednje škole „KLIMA JE I NAŠ IZBOR!“.
2. Također su izrađeni promotivni materijali – platneni ruksaci i pernice.

3. X. gimnazija „Ivan Supek“ je u okviru aktivnosti „nabava didaktičke opreme“ nabavila meteorološku stanicu s mjeračem oborina, senzorima temperature i vlage zraka te mjeračem brzine vjetra. Navedena oprema značajno je doprinijela ostvarenju zadanih ciljeva jer je u pitanju didaktička oprema povezana s projektnom temom koja je omogućila dodatnu teorijsku i praktičnu edukaciju na teme okoliša i klime tijekom trajanja projekta, a također će, upotrebom u nadolazećim godinama, značajno pridonijeti održivosti projekta, tj. nastavku aktivnosti po njegovom završetku.

4. Osmišljene su i provedene radionice za učenike i nastavnike te umjetničko natjecanje na temu klimatskih promjena.

5. Na završnom događanju projekta, održanome 11. lipnja 2018., prezentirani su radovi i dodijeljene su nagrade učenicima X. gimnazije “Ivan Supek” koji su sudjelovali u likovnome natjecanju u ketagorijama „individualno“ i „grupno“. Album s likovnim radovima nalazi se na poveznici.


Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR)

DOOR je udruga stručnjaka koja se bavi promicanjem održivog razvoja na području energetike. Saznajte više o nama i zašto je održivi razvoj u energetici važan.

IBAN: HR6523600001102288964 // OIB: 19904220725

URED I SJEDIŠTE

Slavka Batušića 7
HR – 10 090 Zagreb
tel: +385 (0) 1 4655 441
e-mail: info[at]door.hr

PRATITE NAS…

NEWSLETTER

DOOR je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.