Društvo za oblikovanje održivog razvoja, Greenpeace Hrvatska, Zelena akcija/FoE Croatia i Zelena energetska zadruga (ZEZ) u četvrtak, 29. listopada, s početkom u 10 sati u Novinarskom domu, organiziraju okrugli stol pod nazivom “Zajedno za zeleni oporavak i razvoj”.

Globalna gospodarska kriza, prouzročena COVID-19 pandemijom, predstavlja jedinstvenu priliku za novi početak i ublažavanje još veće, klimatske krize. Hrvatsko gospodarstvo vođeno pametnim politikama može i mora iskoristiti ovu priliku te napraviti odmak od dosadašnjih neodrživih praksi. No, moramo se uključiti svi!

Na okruglom stolu ćemo zagovarati zeleni oporavak od krize, razgovarat ćemo o programiranju sredstava EU za tranziciju u niskougljično gospodarstvo, osvrnut ćemo se na strateške dokumente Republike Hrvatske te procedure i investiranje u energetsku tranziciju. Potkrijepit ćemo sve primjerima iz prakse.

Uvodničar u razgovor je posebni savjetnik Predsjednika Republike za energiju i klimu dr. sc. Julije Domac, a Zahtjev za hrvatski zeleni oporavak u ime organizatora predstavit će predsjednik Zelene akcije Luka Tomac.

Panelisti su pomoćnica ministra regionalnog razvoja i fondova EU, mr. sc. Ana Odak, direktorica tvrtke Avelant d.o.o., Ariana Vela, redoviti profesor na FER-u i voditelj dislociranog studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora, dr. sc. Marko Delimar, Gordana Mikulčić Krnjaja pročelnica Upravnog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša grada Velike Gorice te izvršna direktorica DOOR-a, mr. sc. Slavica Robić. Razgovor će moderirati Dunja Mazzocco Drvar.

Okrugli stol će se održati uz poštivanje preporuka Stožera civilne zaštite uz najviše 50 sudionika. Ukoliko se niste stigli prijaviti na naš okrugli stol zbog ograničenog broja mjesta, događaj ćete moći pratiti i uživo putem YouTube kanala suorganizatora Zelene akcije kao i na Facebook stranicama suorganizatora okruglog stola.