U prosincu 2018. su u četiri hrvatska grada, Zadru, Rijeci, Osijeku i Velikoj Gorici, održani treninzi za natjecanje u uštedi energije u okviru projekta Compete4Secap. Sudionici su bili zaposlenici javnih ustanova i gradskih ureda čije zgrade sudjeluju u Europskom natjecanju u uštedi energije.

Natjecanje će trajati tijekom 2019. godine, a iz Hrvatske sudjeluje ukupno 12 javnih zgrada iz Zadra, Rijeke, Osijeka i Velike Gorice. Educirani zaposlenici će motivirati svoje kolege da jednostavnim mjerama kao što su gašenje uredskih uređaja i nepotrebne rasvjete, smanjeno grijanje i hlađenje i sl. postignu energetske uštede na razini zgrade ili ureda.

Na treninzima smo imali priliku obići urede zgrada i pregledati gdje i kako se nepotrebno troši energija. Iako ima i dobrih primjera, gdje zaposlenici samoinicijativno gase nepotrebnu rasvjetu i računala nakon radnog vremena, u nekoliko ureda primijetili smo istovremeno otvorene prozore i grijanje, prazna radna mjesta s uređajima na “stand-by” modu i sl.

Treninzi su završili osmišljavanjem jednostavnih akcijskih planova za period natjecanja za svaki ured, a zaposlenicima su podijeljeni alati (vremenske sklopke) i materijali (naljepnice, termometri, brošure i sl.) za motivaciju.