Europa se zagrijava brže od globalnog prosjeka, zbog čega godišnje temperature rastu između 1,7 i 1,9oC  u urbanim područjima, a gradovi Europe imaju problema sa sve češćim toplinskim valovima. Američka znanstvena agencija Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) objavila je da je 2021. bila šesta najtoplija godina na Zemlji od početka mjerenja (1880.). Tako se u gradovima diljem Europe pojavljuje efekt toplinskih otoka, odnosno gradsko područje koje je znatno toplije od okolnih ruralnih područja i to za 8oC.

S obzirom na to da je 2020. godina bila najtoplija godina u Braceloni u posljednja dva stoljeća s prosječnom temperaturom od 16,8oC, Autonomno sveučilište u Barceloni (UAB) predložilo je mjeru prilagodbe klimatskim promjenama koja može promijeniti cijeli izgled grada.

Istraživanje na Sveučilištu je pokazalo da postojeći građevinski materijali u Barceloni imaju svojstvo zadržavanja sunčevog zračenja tijekom dana, pri čemu akumuliraju toplinu u cijelom gradu. Zbog toga su stručnjaci sa Sveučilišta predložili bojanje krovova u bijelu boju. Time će se smanjiti temperatura tijekom toplinskih valova u gradu za 4,7oC. Njihova studija je otkrila da bi se bojanjem krovova u bijelo povećao postotak sunčeve svjetlosti koju reflektira površina krova, a da ju ne apsorbira. Tako bi se smanjila prosječna temperatura za 0,8oC tijekom toplinskih valova, a u nekim dijelovima grada u određenim satima moguće je smanjenje i za oko 4oC.

Iz Sveučilišta su istaknuli da već pregovaraju s javnim tijelima koji su pokazali interes za bojanje krovova u bijelu boju, no još se nisu poduzeli konkretni koraci. Prema predviđanjima Sveučilišta, ovakva mjera koja ne zahtijeva velika ulaganja, a bila bi učinkovitija od mjere povećanja zelenih površina u gradu.

Video o mjeri prilagodbe grada Bracelone klimatskim promjenama možete pogledati OVDJE.

Izvor teksta: https://www.euronews.com/green/2022/01/11/painting-barcelona-s-rooftops-could-lower-temperatures-by-up-to-five-degrees-say-experts

Izvor slike: Freepik