U zgradama u Velikoj Gorici analizirat će se učinkovitost energetske obnove


Uz praćenje potrošnje energije, na projektu CONGREGATE, pratit će se i toplinska udobnost, te kvaliteta zraka

U Velikoj Gorici 7 višestambenih zgrada će sudjelovati na projektu koji će pratiti i analizirati kako trenutni programi energetske obnove utječu na energetsku i financijsku uštedu stanara, kao i na njihovo ponašanje i stavove. Preduvjet je da je potencijalna zgrada spojena na sustav daljinskog grijanja, tj. da ima toplinsku podstanicu u kojoj se mjeri potrošnja energije.

Projektom CONGREGATE, kojeg provodi Građevinski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, obuhvatit će praćenje potrošnje energije višestambenih zgrada u energetski obnovljenim i neobnovljenim zgradama u periodu od jedne godine.

Uz praćenje potrošnje energije u svakoj zgradi na primjeru jednoga stana pratit će se i toplinska ugodnost, kao i kvaliteta zraka. Nakon završetka projekta rezultati biti dostupni svim zainteresiranim predstavnicima suvlasnika kao i upravitelja zgrada.

Projekt CONGREGATE se financira iz programa European Climate Initiative (“EUKI”) 2020, od strane German Federal Ministry for the Environment, Nature Conservation and Nuclear Safety (BMU), a traje od 1. studenog 2020. do 31. ožujka 2023. godine.

Izvor teksta: http://www.kronikevg.com/sedam-visestambenih-zgrada-u-velikoj-gorici-sudjeluje-u-eu-projektu-congregate/

Izvor slike: Pixabay