Na FER-u smo u srijedu, 6. 11. 2019., u okviru projekta “FER rješenja za bolju zajednicu”, održali radionicu “Utjecaj energetskog siromaštva na zdravlje”.

Cilj radionice bio je upoznavanje sudionika s problematikom energetskog siromaštva uz poseban osvrt na aspekt utjecaja energetskog siromaštva na psiho-fizičko zdravlje pojedinaca i zajednice.

Radionica je bila namijenjena zaposlenicima organizacija civilnog društva i dio je programa edukacije o energetskom siromaštvu.

DOOR je prepoznao važnost problematike energetskog siromaštva u Hrvatskoj kroz terenska istraživanja te dugogodišnjim znanstvenim i stručnim radom na tom tematskom području.

Na prošlim radionicama bilo je riječi o ključnoj odrednici energetskog siromaštva – neučinkovitom korištenju energije, a predstavljene su osnove proizvodnje i potrošnje energije i dostupnosti energije u svijetu i Hrvatskoj.

Energetskim siromaštvom najugroženije su ranjive društvene skupine, često su to starije same osobe (prvenstveno žene), osobe s invaliditetom, višebrojne obitelji, jednoroditeljske obitelji, trudnice, osobe oboljele od mentalnih i/ili kroničnih bolesti. Energetski siromašni građani nerijetko su lošijeg imovinskog statusa, žive u građevinama čije je stanje neprikladno te nerijetko imaju poteškoća s podmirivanjem troškova potrošnje energije.

Vezano za sve navedeno, dosadašnja istraživanja pokazala su da energetski siromašni građani imaju lošije zdravstveno stanje, slabije su uključeni u društvene aktivnosti te pate zbog izolacije. Pojedinci iz ugroženih kućanstava, u odnosu na opću populaciju, izloženi su većem riziku od neadekvatnih temperatura u domu te su podložniji zdravstvenim problemima i negativnim posljedicama po zdravlje.

Uzimajući u obzir širinu problematike i s namjerom kako bi se zajedničkim djelovanjem došlo do učinkovitih i dugotrajnih rješenja na razini zajednice, DOOR treba suradnike u prijedlozima politika, jačanju svijesti i kreiranju rješenja. Suradnici su nam potrebni u organizacijama čiji je cilj zaštita ranjivih skupina te onima koje se brinu za okoliš, klimu i kvalitetne održive politike, a također uključuju i zainteresirane građane.

Održavanjem radionica ciljamo na jačanje kapaciteta za prepoznavanje širine problema.

O utjecajima energetskog siromaštva na zdravlje saznajte više u publikaciji ENERGETSKO SIROMAŠTVO U JUGOISTOČNOJ EUROPI: PREŽIVLJAVANJE HLADNOĆE.

O projektu pročitajte ovdje.