Zelena Istra u suradnji s talijanskom organizacijom Legambiente 10. ožujka 2022. (10:30 – 13:00 sati) organizira webinar „Zdrave politike za zdravo tlo”.

Tema webinara, koji će se održati  u okviru projekta SOIL4LIFE preko Zoom platforme, je novi Zakon o zdravlju tla koji je na javnom savjetovanju do 16. ožujka 2022. SOIL4LIFE je projekt financiran LIFE programom na kojem talijanski, francuski i hrvatski partneri promiču održivo korištenje tla kao strateškog, ograničenog i neobnovljivog resursa.

Na webinar se možete prijaviti OVDJE.

Više informacija i program o webinaru možete pronaći OVDJE.

Nova Strategija za tlo koju je predstavila Europska komisija ne samo da ažurira mjere i ciljeve već poduzetih mjera, nego zahtijeva i promjenu vizije koja glasi: Europa mora zaštititi svoja tla i mora odrediti uvjete za održavanje tla „zdravim“. Razlog je što trenutno najmanje dvije trećine europskog tla nije u zdravom stanju. Tlo, kao resurs, je u Europi postao dramatično oskudan, toliko da se Europljani moraju oslanjati na tlo iz trećih zemalja čak i za proizvodnju osnovnih sirovina potrebnih za prehrambenu industriju, boreći se s primarnim potrebama autohtonih naroda. Tlo je postalo veliki geopolitički izazov. Provedba Strategije o tlu je prioritet i hitan izazov te zahtijeva novi Zakon o zdravom tlu i poziv na zajedničku odgovornost svih država članica EU-a.

Izvor teksta:

https://soil4life.eu/news/webinar-online-healthy-policies-for-healthy-soil-the-green-deal-playing-field/

Izvor slike: Pixabay