Webinar: Praćenje i predviđanje morskih toplinskih valova


Morski toplinski valovi nastaju kada iznimno tople temperature oceana traju više dana uzastopno. Takvi toplinski valovi uzrokuju veliku smrtnost divljih i uzgajanih morskih biljaka i životinja, te ozbiljno utječu na očuvanje mora i aktivnosti sektora vodene hrane.

U mnogim dijelovima oceana morski toplinski valovi su sve češći, dugotrajniji i intenzivniji. Kako bi ih pratili, CMCC primjenjuje širok raspon svojih oceanskih modela i prognoza kako bi bolje razumjeli, pratili i previđali takve toplinske valove.

Ovaj webinar će pokriti te CMCC-ove aktivnosti i njihove potencijalne koristi za društvo.

Webinar će započeti s fokusom na nedavni ljetni morski toplinski val u Sredozemnom moru, raspravljajući o naporima da se prati njegov razvoj i usporedi ga se s prethodnim razornim toplinskim valom (poput onog iz ljeta 2003. godine). Nakon toga slijedi opis karakteristika morskih toplinskih valova i trendova tijekom prethodnih desetljeća u Sredozemnom moru, utvrđenih 3D oceanskim rekonstrukcijama (reanalizama) i satelitskim podacima.

Na kraju, bit će predstavljena mogućnost sezonskih prognoza za predviđanje toplinskih valova nekoliko mjeseci unaprijed, kao i napredak u praćenju podzemnih morskih toplinskih valova i uloga klimatskih promjena. Naposljetku, na webinaru će se raspravljati o zahtjevima za dizajniranje relevantnih usluga praćenja i sezonskog predviđanja.

Prijavama za praćenje ovog webinara možete pristupiti putem linka: https://bit.ly/Web1611