markEnergetika i okoliš

KLIMATSKE PROMJENE

Klimatske promjene kojima svjedočimo posljedica su povećanja koncentracije stakleničkih plinova u atmosferi. Najvažniji staklenički plin je ugljični dioksid, a njegov najznačajniji izvor izgaranje fosilnih goriva – nafte, ugljena i plina. Znanstvenici smatraju da je za očuvanje planeta nužno ograničiti porast prosječne temperature na Zemlji na najviše 2°C. Da bismo to omogućili, moramo u potpunosti promijeniti način na koji proizvodimo i trošimo energiju!


ENGAGER Energy Rights Forum

Između 15. i 19. ožujka 2021. održat će se „ENGAGER Forum za pravo na energiju: Bi li pravo na energiju okončalo energetsko siromaštvo?“ i to u potpunosti online.


0 Comments1 Minute

Održali smo predavanje i kviz u sklopu projekta „Moja učinkovita škola 6“

Danas smo održali predavanja za 5. i 6. razrede Osnovne škole Lovre pl. Matačića u sklopu projekta „Moja učinkovita škola 6“ na temu „Energija, klima i ublažavanje klimatskih promjena“. Nakon predavanja učenici su imali priliku provjeriti svoje novostečeno znanje na kvizu. Uz veliki entuzijazam pokazali su svoje znanje. Učenici s najvećim brojem bodova osvojili su zanimljive nagrade.


0 Comments2 Minutes

U sklopu projekta „Moja učinkovita škola 6“ održat ćemo drugo online predavanje za učenike

U sklopu projekta „Moja učinkovita škola 6“, 3. veljače 2021. godine, održat će se predavanje i kviz za 6. razrede OŠ Lovre pl. Matačića o energiji, klimi, klimatskim promjenama i ugljičnom otisku.


0 Comments1 Minutes

Kulturno-umjetničke aktivnosti u Buševcu i očuvanje tradicije uz pomoć Buš Eko projekta

Cilj „Buš Eko?!“projekta je energetski obnoviti društveni dom u Buševcu, te potaknuti daljnji održivi razvoj lokalne zajednice istovremenim očuvanjem tradicijske kulture i načina života usklađenog s prirodom. Važan čuvar tradicije i kulture u lokalnoj zajednici je upravo prosvjetno i dobrotvorno društvo pod nazivom Ogranak Seljačke sloge (OSS) Buševec koji koristi prostor društvenog doma za organizaciju cijelog niza aktivnosti koje uključuju stanovnike Buševca i okolnih mjesta.


0 Comments5 Minutes

Poslali smo pakete s opremom za uštedu energije sudionicima projekta „Zajedno do ugodnijeg stanovanja 4“

Projekt „Zajedno do ugodnijeg stanovanja 4“ nastavak je istoimenih projekata na temu energetskog siromaštva koji za cilj ima utvrđivanje specifičnih energetskih potreba i uvjeta stanovanja osoba s invaliditetom.


0 Comments1 Minutes

Prijenosni baterijski sustavi

Razvojem tehnologije baterija, solara i učinske elektronike, baterijski sustavi postali su zanimljiva alternativa agregatima. Veći broj ovakvih sustava u rukama građana i institucija može doprinijeti smanjenju korištenja agregata, smanjenju zagađenja i povećanju energetske otpornosti (eng. resilience) društva.


0 Comments6 Minutes

Kraj najtoplijeg desetljeća u Europi s rekordnom 2020. godinom

Proteklu godinu obilježili su brojni ekstremni događaji, kojima se sada pridružuje i podatak o daljnjem porastu globalnih prosječnih temperatura, zbog kojih je 2020. zasjela na vrh ljestvice najtoplijih godina.


0 Comments2 Minutes

Usvojen Akcijski plan održivog energetskog razvoja i prilagodbe na klimatske promjene (SECAP) za Grad Rijeku

Usvojeni plan je jedan od rezultata projekta Compete4SECAP s ciljem implementiranja sustavnog gospodarenja energijom u SECAP i doprinosa smanjenju emisija CO2 do 2030. godine.


0 Comments1 Minute

Nova platforma za učenje o klimatskim promjenama

Platforma je napravljena u sklopu provedbe projekta ClimAlt. Na platformi možete pronaći različite module o klimatskim promjenama prilagođene za e-učenje.


0 Comments1 Minutes