markEnergetika i okoliš

KLIMATSKE PROMJENE

Klimatske promjene kojima svjedočimo posljedica su povećanja koncentracije stakleničkih plinova u atmosferi. Najvažniji staklenički plin je ugljični dioksid, a njegov najznačajniji izvor izgaranje fosilnih goriva – nafte, ugljena i plina. Znanstvenici smatraju da je za očuvanje planeta nužno ograničiti porast prosječne temperature na Zemlji na najviše 2°C. Da bismo to omogućili, moramo u potpunosti promijeniti način na koji proizvodimo i trošimo energiju!


Konferencija o budućnosti Europe – rasprava o tranziciji Hrvatske prema klimatskoj neutralnosti

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pokreće raspravu s različitim dionicima i općom javnošću o izazovima i mogućnostima za pravednu i učinkovitu tranziciju Hrvatske prema klimatskoj neutralnosti.


0 Comments1 Minutes

Nova predavanja u sklopu projekta „Moja učinkovita škola 7“ s raznim vrijednim nagradama za učenike

Nakon što učenici budu upoznati s mjerama ublažavanja klimatskih promjena, imat će priliku predložiti mjere koje oni sami mogu provoditi te koje bi vlade diljem svijeta trebale provoditi.


0 Comments1 Minutes

Objavljeno je šesto izdanje globalnog izvješća o stanju sektora zgradarstva i građevinarstva

Kako bi se ostvarili ciljevi Pariškog sporazuma, sektori zgradarstva i građevinarstva moraju se dekarbonizirati do 2050. godine na globalnoj razini.


0 Comments3 Minutes

DOOR kreće s provedbom projekta kroz edukaciju mladih o održivoj potrošnji

Na interaktivnim radionicama uz priču, crtanje, ali i praktični rad djecu će se educirati o temama održive potrošnje, kompostiranja, odakle dolazi hrana i kako se može uzgojiti na malim gradskim površinama, koje su nam namirnice dostupne tijekom godine i dr.


0 Comments1 Minutes

Traže se članovi europskog znanstvenog savjetodavnog odbora za klimatske promjene

Budući članovi imat će značajan utjecaj na politike EU-a pružanjem znanstvenih savjeta i sastavljanjem izvješća o utjecaju mjera (postojećih i planiranih) na klimatske promjene.


0 Comments1 Minutes

Uskoro kreće kampanja promocije solarne energije u hrvatskim gradovima pod nazivom „Dobra energija“

Kampanja će ove godine obuhvatiti 12 gradova na području sjeverne i središnje Hrvatske.


0 Comments1 Minutes

Otvoren je Poziv za povećanje instaliranih kapaciteta za korištenje sunčeve energije

Pozivom se želi podržati više pilot projekata integriranih fotonaponskih elektrana koje će povećati instalirani kapacitet za korištenje sunčeve energije i kapacitete komunalnih poduzeća, dobavljača i IT stručnjaka te posljedično doprinijeti nižim troškovima integriranih fotonaponskih instalacija u budućnosti.


0 Comments2 Minutes

Pročitajte novo izvješće Međunarodne agencije za energiju o trendovima u globalnoj energetici

U kontekstu nadolazeće konferencije UN-a o klimatskim promjenama 2021. (COP26), Izvješće pruža vodič kroz mogućnosti, prednosti i rizike koji su predstojeći za prijelaz na „čišću“ i sigurniju budućnost.


0 Comments1 Minute

Webinar: Brže provođenje klimatskih akcija u EU-u i državama članicama pomoću paketa “Fit for 55” i nacionalnih planova

Tema prvog panela će biti: „Povećanje klimatskih ambicija EU-a kroz paket Fit for 55“, a drugog „Putevi država članica za pretvaranje paketa Fit for 55 u Fit for 1.5“.


0 Comments1 Minutes